Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar szarka standard

 Magyar szarka keringő galamb standard leírása:       

                
Beosztása: Középnagyságú , arányos testfelépítésű mérsékelten meredek testtartású hosszúcsőrű,keringő fajtához tartozik .
Kitenyésztési helye: Törökszentmiklós és környéke.
Röpstandardja: 1 óra hosszidő .

Összbenyomás : Élénk vérmérsékletű , hosszúcsőrű ,keringő típus.
Értékelés : 15 pont.
Testfelépítés ,testtartás : Hossza a begytől a kormánytollak végég 24-27 cm.
Magassága 22-24 cm.Törzse a farok irányába enyhén lejt.A nyak közepes hosszúságú,
a testtel arányos ,függőleges tartású ,tőben vastag, a fej felé vékonyodó. A mell széles,domború és izmos. A hát a váll felé széles, a farok felé enyhén vékonyodva lejtő ,a farok felé enyhén vékonyodva lejtő, a farok vonalával egyirányú .A szárnyak jól fejlettek, testhez simulóak, a faroktollakon fekszenek. A vállbúbok a törzsből enyhén kiemelkednek ,a szárnyak hegyei a faroktollak végeit nem érik el. A farok keskeny és zárt, közepes hosszúságú a kormánytollak száma 12 db. A lábak széles mellközből nőttek, a csüd és az újjak pirosak és tollatlanok. (Értékelés 25 pont) .

Fej,szem,csör:A fej a testhez viszonyítva arányos, a fejtető enyhén ívelt .A homlok vonala a csőr genin vonalát törésmentesen enyhe ívben követi. A tarkó lekerekített. A szem szivárvány hártyája fehér ,enyhén vérerezet .A szemgyűrű kétsoros sárgásszínű. A csőre a szájzugától a kávák végéig 22-25 mm, tompa, kissé lefelé irányuló ,színe világos ,enyhén rózsaszínű. Kivéve a feketéknél és a kékeknél ,ahol a felső csőr kávája hegyén halvány sötét jelzés van. Az orrdudor sima felületű ,fehéren porozott, a csőrhöz szorosan simul. (Értékelés 25 pont)
A tollazat színe ,rajza,szerkezete : A fej, nyak ,mell, hát, fartő és a farok színesek. A szárnyak
,a has és a láb tollai, fedett részei fehérek. A szarka rajz színhatára kb.1 cm-re takarja el a mellcsont elejét. Előfordulnak: Fekete ,kék ,sárga, vörös ,szürke és máj színben. A kékek kormánytollainak végeit sötét farokpánt díszíti . A tollazat tömött a testhez szorosan simul.(Értékelés 25 pont)
Egészségi állapot:Ápoltság ,röpkészség .(Értékelés 10 pont)

Súlyos hibák: Gyenge csontozat , keskeny , éles mell. Silány ,ritka tollazat , durva homlokos fej, aránytalan hosszú ,vékony nyak , erősen vörös szemgyűrűk, harisnyás lábak , a feketéknél és kékeknél egyszínű sötét csőr.
Enyhe hibák: Lapos h
úzott fej, az előírtnál meredekebb ,illetve laposabb testtartás ,enyhén lefutó lábszárak ,csekély rajzhiányosságok ,a mellen és a háton matt színek.
Fenti standard leírást a Magyar Galambtenyésztők Szövetségének Országos Röpszakosztály megbízottja jelenlétében a faját tenyésztők csoportja és a törökszentmiklósi 59. sz. egyesület vezetősége állította össze.